• Nie akceptacja hobby
      Czasami się zdarza, że człowiek się zaczyna czymś interesować, jednakże to jego hobby spotyka się z nie akceptacją najbliższej rodziny i znajomych. Tak więc zastanawiające jest czy człowiek powinien w …
    • Lotniarstwo
      Chcesz cieszyć się szybowaniem w powietrzu, zakosztować prawdziwej przestrzeni i wolności? Spróbuj swoich sił w lotniarstwie. Na pewno nie pożałujesz! Przy pomocy lotni uniesiesz się w powietrzu. Lotniarstwo może być …
    • Jak zacząć trenować jogging?
      Na pewno nikogo nie trzeba dzisiaj przekonywać, że sport to zdrowie, ale jak się okazuje, nie wszyscy chętnie się ruszają. Nasza aktywność fizyczna jest wciąż niska, a przecież mamy tak …

    postheadericon Olej z awokado

    Uniwersalny olej. Nienasycone tłuszcze roślinne stanowią ważny element każdej zdrowej diety. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę i nawet w przypadku odchudzania nie rezygnuje zupełnie ze spożycia tłuszczu. Z pewnością wiele korzyści dla zdrowia przynosi zastąpienie szkodliwych tłuszczów nasyconych ich zdrowszymi odpowiednikami. Do tych ostatnich zaliczają się przede wszystkim oleje roślinne oraz oliwa z oliwek. O tym, że warto uwzględnić w jadłospisie olej rzepakowy czy słonecznikowy, nikogo nie trzeba przekonywać. To produkty znane od lat i często używane w kuchni. Od pewnego czasu systematycznie wzrasta popularność olejów mniej dotąd znanych, a mających wiele cennych właściwości odżywczych. Chodzi tu między innymi o olej z awokado, lniany, kokosowy czy z pestek dyni. Ten pierwszy cieszy się opinią wyjątkowo zdrowego, a na dodatek uniwersalnego. Butelka nierafinowanego oleju z awokado przyda się w każdej kuchni. Można używać go zarówno do dań podawanych na zimno, jak i do pieczenia czy smażenia, i to nawet w bardzo wysokiej temperaturze.

    Leave a Reply