• Amatorzy sportuAmatorzy sportu
      Wiele osób w Polsce uprawia sport całkowicie amatorsko. Tworzą się liczne drużyny amatorów w takich sportach jak piłka nożna, siatkówka czy koszykówka. Dzięki takim inicjatywom można powiedzieć, że sport żyje …
    • Rekreacja codziennaRekreacja codzienna
      Codzienna rekreacja jest monotonna i wielokrotnie staje się taką rutyną, że wiele osób nie uważa jej za odpoczynek. I to jest nasz błąd. Bo kto nam każe wypoczywać codziennie w …
    • Osobista stylistka WarszawaOsobista stylistka Warszawa
      Osobista stylistka Warszawa. Każdemu zależy chyba na tym by wyglądać ładnie i możliwie jak najatrakcyjniej. Owszem, pewnych naszych przywar nie usuniemy, nawet jeżeli byśmy się bardzo starali, ale w odpowiednim …

    postheadericon Olej z awokado

    Uniwersalny olej. Nienasycone tłuszcze roślinne stanowią ważny element każdej zdrowej diety. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę i nawet w przypadku odchudzania nie rezygnuje zupełnie ze spożycia tłuszczu. Z pewnością wiele korzyści dla zdrowia przynosi zastąpienie szkodliwych tłuszczów nasyconych ich zdrowszymi odpowiednikami. Do tych ostatnich zaliczają się przede wszystkim oleje roślinne oraz oliwa z oliwek. O tym, że warto uwzględnić w jadłospisie olej rzepakowy czy słonecznikowy, nikogo nie trzeba przekonywać. To produkty znane od lat i często używane w kuchni. Od pewnego czasu systematycznie wzrasta popularność olejów mniej dotąd znanych, a mających wiele cennych właściwości odżywczych. Chodzi tu między innymi o olej z awokado, lniany, kokosowy czy z pestek dyni. Ten pierwszy cieszy się opinią wyjątkowo zdrowego, a na dodatek uniwersalnego. Butelka nierafinowanego oleju z awokado przyda się w każdej kuchni. Można używać go zarówno do dań podawanych na zimno, jak i do pieczenia czy smażenia, i to nawet w bardzo wysokiej temperaturze.

    Leave a Reply