• SNOWBOARD
      Snowboard to deska snowboardowa, choć potocznie tak się mówi o dyscyplinie sportowej, jaką jest snowboarding. To sport, do którego uprawiania potrzebny jest nam przede wszystkim śnieg, stok, góra i sprzęt, …
    • Wędkarstwo podlodowe
      Wędkarstwo podlodowe jest bardzo specyficzną formą tego hobby. Przez niektórych natomiast wędkarstwo podlodowe jest podciągane do rangi sportu. Istotnie, ten rodzaj wędkarstwa ma sporo wspólnego z rywalizacją sportową. Dzieje się …
    • Jaki sport uprawiać
      Każdy z nas powinien uprawiać sport. Jednym z najpopularniejszych sportów jest jazda na rowerze. Jednak nie każdy ma czas na wycieczki rowerowe, a zaś jazda na rowerze stacjonarnym – w …

    postheadericon Olej z awokado

    Uniwersalny olej. Nienasycone tłuszcze roślinne stanowią ważny element każdej zdrowej diety. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę i nawet w przypadku odchudzania nie rezygnuje zupełnie ze spożycia tłuszczu. Z pewnością wiele korzyści dla zdrowia przynosi zastąpienie szkodliwych tłuszczów nasyconych ich zdrowszymi odpowiednikami. Do tych ostatnich zaliczają się przede wszystkim oleje roślinne oraz oliwa z oliwek. O tym, że warto uwzględnić w jadłospisie olej rzepakowy czy słonecznikowy, nikogo nie trzeba przekonywać. To produkty znane od lat i często używane w kuchni. Od pewnego czasu systematycznie wzrasta popularność olejów mniej dotąd znanych, a mających wiele cennych właściwości odżywczych. Chodzi tu między innymi o olej z awokado, lniany, kokosowy czy z pestek dyni. Ten pierwszy cieszy się opinią wyjątkowo zdrowego, a na dodatek uniwersalnego. Butelka nierafinowanego oleju z awokado przyda się w każdej kuchni. Można używać go zarówno do dań podawanych na zimno, jak i do pieczenia czy smażenia, i to nawet w bardzo wysokiej temperaturze.

    Leave a Reply