• KarateKarate
      Z filmów karate kojarzy nam się bardzo mocno. Obraz filmowy pozostawił w naszych głowach trwały ślad i dość jednoznaczne wyobrażenie o tym, czym jest karate. To sztuka walki, która powstała …
    • LotniarstwoLotniarstwo
      Chcesz cieszyć się szybowaniem w powietrzu, zakosztować prawdziwej przestrzeni i wolności? Spróbuj swoich sił w lotniarstwie. Na pewno nie pożałujesz! Przy pomocy lotni uniesiesz się w powietrzu. Lotniarstwo może być …
    • Sportowa szkołaSportowa szkoła
      Szkoły sportowe są to szkoły specjalnie tworzone dla osób interesujących się sportem. Dzięki temu w takiej szkole mogą rozwijać swoje umiejętności bez obaw na to, że ktoś im powie, że …

    postheadericon Olej z awokado

    Uniwersalny olej. Nienasycone tłuszcze roślinne stanowią ważny element każdej zdrowej diety. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę i nawet w przypadku odchudzania nie rezygnuje zupełnie ze spożycia tłuszczu. Z pewnością wiele korzyści dla zdrowia przynosi zastąpienie szkodliwych tłuszczów nasyconych ich zdrowszymi odpowiednikami. Do tych ostatnich zaliczają się przede wszystkim oleje roślinne oraz oliwa z oliwek. O tym, że warto uwzględnić w jadłospisie olej rzepakowy czy słonecznikowy, nikogo nie trzeba przekonywać. To produkty znane od lat i często używane w kuchni. Od pewnego czasu systematycznie wzrasta popularność olejów mniej dotąd znanych, a mających wiele cennych właściwości odżywczych. Chodzi tu między innymi o olej z awokado, lniany, kokosowy czy z pestek dyni. Ten pierwszy cieszy się opinią wyjątkowo zdrowego, a na dodatek uniwersalnego. Butelka nierafinowanego oleju z awokado przyda się w każdej kuchni. Można używać go zarówno do dań podawanych na zimno, jak i do pieczenia czy smażenia, i to nawet w bardzo wysokiej temperaturze.

    Leave a Reply